У свята 4 назви…

У свята 4 назви…

????У свята 4 назви: Песах, Хаг а-Херут (свято свободи), Хаг а-Мацот (євреї харчувалися мацою в роки рабства), Хаг а-Авів (свято весни).

????Слово Песах у перекладі з івриту означає “перестрибнув”. Цим словом у Торі називається жертвоприношення, яке євреї мали приносити в це свято. Саме свято отримало свою назву від цього жертвопринесення, адже Всевишній у Єгипті “пасах” – “перестрибнув” домівки євреїв, які принесли на пасхальну жертву ягня, як Він їм велів, а єгиптян вразив.

????Пасхальна агада – це книга, на яку було написано найбільше коментарів: з часу її написання на неї було написано тисячі коментарів. Щорічно видаються десятки агадот із новими коментарями. Два роки тому в Єрусалимі було спечено найбільшу у світі великодню мацу.

????Найбільша у світі маца була випечена за всіма правилами великоднього кашруту – з моменту замісу тіста і до поміщення її в піч не минуло 18 хвилин. Довжина цієї маци – сім із половиною метрів і її ширина – два метри, для її приготування використовували близько 75 кілограмів тіста.

????Найбільший у світі великодній седер відбувається щороку в Катманду, де понад 2000 людей беруть участь у заході, організованому хасидами Хабада.

????Пуримське диво в принципі сталося під час свята Песах. У другий день Песаха Естер влаштувала свій знаменитий бенкет, після якого Амана повісили.

????Щорічно напередодні Песаха головні рабини Ізраїлю продають весь хамец держави Ізраїль неєврею. Сума угоди – десятки мільярдів доларів.

????Євреї, вихідці з околиць сіл Сахари, розповідають, що їхні предки мали унікальний звичай зробити для себе наочнішою історію про вихід з Єгипту, і до Песаха вони зазвичай залишали села і йшли до пустелі, щоб нагадати собі про труднощі й негаразди, яких зазнають євреї в пустелі.

????Під час Першої світової війни в Польщі було практично неможливо знайти кошерне вино. У результаті рабини випустили спеціальне оголошення, що дозволяє пити солодкий чай під час Седера замість чотирьох традиційних келихів.

Хаг Песах кашер ве самеах!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*