Готуємо холішкес – голубці по-єврейськи
Готуємо холішкес – голубці по-єврейськи, запечені в духовці. Голубці традиційно готуються з капустяного листя, начинка – з м’ясного фаршу, рису та цибулі. Але в томатний соус несподівано додають корицю і лимонний сік, які виявляються тут дуже доречними.
Інгредієнти:
Капуста білокачанна – 1,5 кг (1 шт.)
Фарш яловичий – 1 кг
Помідори консервовані у власному соку (рубані) – 800 г
Лимон (для соку та подачі) – 0,5 шт.
Цибуля ріпчаста – 500 г
Часник – 30 г
Яйця – 2 шт.
Цукор – 50 г
Кориця мелена – 1 щіпка
Перець чорний мелений – за смаком
Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
Із качана капусти вирізаємо качан.
У великій каструлі кип’ятимо воду.
Рис тщательно промываем и заливаем в сотейнике водой (примерно 300-400 мл). Отвариваем рис 15 минут, после чего откидываем на дуршлаг.
Очищаємо половину цибулі та нарізаємо її дрібними кубиками.
Очищаємо часник і дрібно його рубаємо.
До фаршу додаємо цибулю, часник, рис, сіль і перець за смаком. Дуже добре вимішуємо фарш.
У мисочці розбовтуємо яйця і три столові ложки води. Додаємо до фаршу яйця і ще раз гарненько вимішуємо.
Занурюємо в каструлю з киплячою водою капусту і бланшуємо її близько 15 хвилин, періодично повертаючи. Знімаємо листя поступово, щойно воно стане еластичним.
Вмикаємо духовку для розігріву до 150 градусів.
Зрізаємо з листя капусти ущільнення. З фаршу формуємо котлети розміром приблизно з невеликий лимон. На кожен лист капусти кладемо котлету і за принципом конверта звертаємо голубці.
Цибулю, що залишилася, очищаємо та нарізаємо кільцями. До помідорів у власному соку видавлюємо 3 ст. ложки лимонного соку, всипаємо цукор, корицю, за бажанням солимо і перчимо. Добре перемішуємо.
У казанок щільно укладаємо голубці, між ними кладемо кільця цибулі. Заливаємо голубці томатною сумішшю і накриваємо казанок кришкою. Відправляємо в духовку, розігріту до 150 градусів, на 2 години. Знімаємо кришку, поливаємо голубці соком із казанка і запікаємо без кришки ще півгодини. Голубці по-єврейськи (або холішкес) готові.
Смачного!