Матбуха – соус із тушкованих овочів.

Матбуха – соус із тушкованих овочів.

Матбуха – соус із тушкованих овочів. Назва страви з івриту буквально перекладається як “страва”. Можна подавати як салат у складі мезе зі свіжим хлібом або як соус до м’яса, а ще матбуха є основою для шакшуки – знаменитої ізраїльської яєчні.

???? Інгредієнти

▪️ріпчаста цибуля – 1 шт. (80 г)

▪️солодкий перець – 2 шт. (300 г)

▪️помідори червоні – 6 шт. (440 г)

▪️перець чилі маленький – 1 шт.

▪️часник – 1 зуб.

▪️мелений кумин – 1 щіп.

▪️сіль і чорний перець – за смаком

▪️цукор – 1 щіп.

▪️оливкова олія – 3 ст. л.

???? Спосіб приготування:

▪️ Помідори очистити від шкірки. Шкурка легко зніметься ножем. Томатну м’якоть порубати кубиками. Сік, який виділиться під час нарізання, зберегти.

▪️ Ріпчасту цибулю і часник очистити від лушпиння, у болгарського перцю і чилі вичистити насіння. Нарізати все кубиком невеликого розміру, а часник і чилі – якомога дрібніше.

▪️ Розігріти в пательні 2-3 ложки рослинної олії. Пасерувати цибулю. Коли вона розм’якне, додати солодкий перець у сковороду. Обсмажити все разом 4-5 хвилин, до м’якості овочів, регулярно помішуючи. Додати рубаний часник і чилі, чорний перець і кумин. Готувати ще хвилину, поки не розкриється аромат спецій.

▪️ Далі черга помідорів – додати м’якоть і тушкувати на середньому вогні хвилин 10, поки помідори не пустять багато соку. Посолити і додати цукор, щоб збалансувати томатну кислинку.

▪️ Накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні матбуху 1-2 години. Час від часу потрібно помішувати лопаткою. Овочі мають стати дуже м’якими, але не перетворитися на пюре. Якщо рідина википить занадто сильно, то можна підлити окропу. Потім зняти з вогню і дати охолонути. Подавати матбуху з пітою. Можна залишити в такому вигляді, як є або другий варіант – подрібнити до стану соусу за допомогою занурювального блендера.

Смачного!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*