У свята 4 назви…

У свята 4 назви…

????У свята 4 назви: Песах, Хаг а-Херут (свято свободи), Хаг а-Мацот (євреї харчувалися мацою в роки рабства), Хаг а-Авів (свято весни).

????Слово Песах у перекладі з івриту означає “перестрибнув”. Цим словом у Торі називається жертвоприношення, яке євреї мали приносити в це свято. Саме свято отримало свою назву від цього жертвопринесення, адже Всевишній у Єгипті “пасах” – “перестрибнув” домівки євреїв, які принесли на пасхальну жертву ягня, як Він їм велів, а єгиптян вразив.

????Пасхальна агада – це книга, на яку було написано найбільше коментарів: з часу її написання на неї було написано тисячі коментарів. Щорічно видаються десятки агадот із новими коментарями. Два роки тому в Єрусалимі було спечено найбільшу у світі великодню мацу.

????Найбільша у світі маца була випечена за всіма правилами великоднього кашруту – з моменту замісу тіста і до поміщення її в піч не минуло 18 хвилин. Довжина цієї маци – сім із половиною метрів і її ширина – два метри, для її приготування використовували близько 75 кілограмів тіста.

????Найбільший у світі великодній седер відбувається щороку в Катманду, де понад 2000 людей беруть участь у заході, організованому хасидами Хабада.

????Пуримське диво в принципі сталося під час свята Песах. У другий день Песаха Естер влаштувала свій знаменитий бенкет, після якого Амана повісили.

????Щорічно напередодні Песаха головні рабини Ізраїлю продають весь хамец держави Ізраїль неєврею. Сума угоди – десятки мільярдів доларів.

????Євреї, вихідці з околиць сіл Сахари, розповідають, що їхні предки мали унікальний звичай зробити для себе наочнішою історію про вихід з Єгипту, і до Песаха вони зазвичай залишали села і йшли до пустелі, щоб нагадати собі про труднощі й негаразди, яких зазнають євреї в пустелі.

????Під час Першої світової війни в Польщі було практично неможливо знайти кошерне вино. У результаті рабини випустили спеціальне оголошення, що дозволяє пити солодкий чай під час Седера замість чотирьох традиційних келихів.

Хаг Песах кашер ве самеах!

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*