Матбуха — соус із тушкованих овочів.
Матбуха — соус із тушкованих овочів. Назва страви з івриту буквально перекладається як «страва». Можна подавати як салат у складі мезе зі свіжим хлібом або як соус до м’яса, а ще матбуха є основою для шакшуки — знаменитої ізраїльської яєчні.
Інгредієнти
ріпчаста цибуля — 1 шт. (80 г)
солодкий перець — 2 шт. (300 г)
помідори червоні — 6 шт. (440 г)
перець чилі маленький — 1 шт.
часник — 1 зуб.
мелений кумин — 1 щіп.
сіль і чорний перець — за смаком
цукор — 1 щіп.
оливкова олія — 3 ст. л.
Спосіб приготування:
Помідори очистити від шкірки. Шкурка легко зніметься ножем. Томатну м’якоть порубати кубиками. Сік, який виділиться під час нарізання, зберегти.
Ріпчасту цибулю і часник очистити від лушпиння, у болгарського перцю і чилі вичистити насіння. Нарізати все кубиком невеликого розміру, а часник і чилі — якомога дрібніше.
Розігріти в пательні 2-3 ложки рослинної олії. Пасерувати цибулю. Коли вона розм’якне, додати солодкий перець у сковороду. Обсмажити все разом 4-5 хвилин, до м’якості овочів, регулярно помішуючи. Додати рубаний часник і чилі, чорний перець і кумин. Готувати ще хвилину, поки не розкриється аромат спецій.
Далі черга помідорів — додати м’якоть і тушкувати на середньому вогні хвилин 10, поки помідори не пустять багато соку. Посолити і додати цукор, щоб збалансувати томатну кислинку.
Накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні матбуху 1-2 години. Час від часу потрібно помішувати лопаткою. Овочі мають стати дуже м’якими, але не перетворитися на пюре. Якщо рідина википить занадто сильно, то можна підлити окропу. Потім зняти з вогню і дати охолонути. Подавати матбуху з пітою. Можна залишити в такому вигляді, як є або другий варіант — подрібнити до стану соусу за допомогою занурювального блендера.
Смачного!


