Шміні Ацерет і Симхат Тора

Шміні Ацерет і Симхат Тора

Шміні Ацерет і Симхат Тора завершують осінні єврейські свята. У Торі сказано, що на восьмий день від початку свята Суккот буде ще одне окреме, самостійне свято.

Мудреці постановили, що в цей день – Шміні Ацерет – євреї закінчуватимуть щорічний цикл читання Тори і починатимуть читання її з початку. Так до Шміні Ацерет увійшов ще один елемент – Симхат Тора – свято завершення циклу читання Тори. Симхат Тора в перекладі означає – Радість Тори.

Тора складається з п’яти книг, з 54 “щотижневих розділів”, які читають протягом усього року. У день свята в синагогах завершується і знову починається річний цикл читання. З ковчега виймають сувої і сім разів проходять із ними навколо піднесення в центрі синагоги. Хода супроводжується радісними піснями і танцями, які тривають до глибокої ночі.

Починають читання в Шміні Ацерет і закінчують у Шміні Ацерет. І так весь народ чинить уже майже дві тисячі років (до цього євреї читали й вивчали Тору за іншою системою). За часів існування Храму у Восьмий день відбувався обряд виливання води на жертовник, що супроводжувався проханнями про дарування дощу наступного року.

Сьогодні, починаючи з Шміні Ацерет, у синагогах протягом усієї зими також читають молитву про дощ. У це подвійне свято, яке триває два дні, всюди панують радість і веселощі.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*