Вісімнадцятий день місяця Елул

Вісімнадцятий день місяця Елул

Вісімнадцятий день місяця Елул (2023 р. випадає на 4 вересня), що носить назву Хай-Елул (івритське слово хай – “життя” – відповідає числу 18), – це одне з найвизначніших хасидських свят.

????Раббі Ісроель Баал-Шем-Тов, засновник хасидизму, народився цього дня 1698 року. Через 36 років цього дня, підкоряючись наказу свого таємного наставника, Баал-Шем-Тов почав публічно поширювати своє вчення. Цьому передувало багато років, протягом яких він, будучи членом братства “прихованих праведників”, про велич якого знав лише вузьке коло побратимів-каббалістів та учнів, вів життя простого трудівника.

????Хай-Елул це також день народження раббі Шнеур-Залмана з Ляд (Алтер Ребе), який народився в 1745 році, який називав себе духовним онуком Баал-Шем-Това (раббі Шнеур-Залман був учнем наступника Баал-Шем-Това, раббі Дов- Бера із Межерича). Прославившись ще в дитинстві як талмудичний геній, раббі Шнеур-Залман на дев’ятнадцятому році життя вирушив у Межерич – оскільки, за його словами, як навчатися, він знав, але хотів дізнатися, як треба молитися – і незабаром був прийнятий до кола найближчих учнів раббі Довбера. Алтер Ребе розвинув вчення хасидизму, сформувавши філософію Хабада, що розглядає глибоке вивчення та інтенсивне осмислення як ключовий фактор розвитку та активізації всієї персональності людини: від вищих рівнів її розуму до практичної дії.

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*